تصویری از نحوه کار چیلر

چیلر چگونه کار می کند؟

آیا می‌دانید چیلر چگونه کار می‌ کند و چه کاربردهایی دارد؟ چیلرها بر اساس سیکل تبرید تراکمی یا جذبی با گرفتن گرما از محیط و یا دستگاه‌های صنعتی به وسیله آب یا عبور هوای خنک، موجب خنک شدن آن‌ها می‌شوند. آشنایی با نحوه کارکرد چیلر این مزیت را دارد که دانش نسبی در این زمینه پیدا می‌کنید و می‌توانید بهترین انتخاب خود را داشته باشید. انتخاب چیلر مناسب به شما کمک می‌کند تا در هزینه‌ها صرفه جویی کنید، زمان خرابی را کاهش دهید و راندمان عملیاتی را بهبود بخشید. برای خرید بهترین چیلر گرین می‌توانید به بخش فروشگاه آوش مراجعه کنید.

چرا از چیلر استفاده می‌کنیم؟

اگر تاسیساتی که در ساختمان یا واحد صنعتی خود استفاده می‌کنید، گرما تولید می‌کنند به یک سیستم چیلر برای خنک کردن فرآیند و اجزا داخلی ماشین خود نیاز خواهید داشت. درک عملکرد چیلر و این که چیلر چگونه کار می کند به شما کمک می‌کند تا انتخاب مناسبی برای نیاز خود داشته باشید.

اگر برایتان سوال بوجود آمده که چیلر چیست و چرا باید چنین سیستمی را برای ساختمان خود انتخاب کنید باید بگوییم، چیلر به سیستم تبرید گفته می‌شود که برای کاهش دمای ماشین آلات، فضاهای صنعتی و فرآیندهای گرما ساز، با حذف گرما از سیستم و انتقال آن به جای دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. چیلرهای صنعتی برای فرآیندهای صنعتی همچون قالب گیری تزریقی، آبکاری فلزات، تولید میدان نفتی و نگهداری مواد غذایی ضروری هستند.
سیستم تهویه مطبوع چیلر برای کاربردهایی که در آن دماهای عملیاتی سخت مورد نیاز است، مفید خواهد بود. هنگامی که چیلرها با فرآیندهای حساس به حرارت ادغام می‌شوند، از آسیب حرارتی به تجهیزات فرآیند جلوگیری می‌کنند و از عدم تغییر محصولات نهایی در اثر قرار گرفتن در معرض دماهای نامناسب، اطمینان حاصل می‌کنند.

تصویری از چیلر بدون بدنه
اصول کار چیلر چیست؟

اصول کار چیلر چیست؟

دانستن این موضوع که چیلر چگونه کار می کند و اصول کار آن چیست، می‌تواند راهنمای بسیار خوبی برای شما در زمان خرید چیلر گرین باشد. به صورت کلی چیلرهای صنعتی بر اساس اصول زیر کار می‌کنند:

  1. تغییر فاز: هنگامی که مایع خنک‌کننده گرم می‌شود، تغییر فاز می‌دهد و به گاز تبدیل می‌شود و هنگامی که خنک‌کننده گازی سرد شود، دوباره به مایع تبدیل می‌شود.
  2. جریان گرما: انرژی گرمایی همیشه از ناحیه‌ای با غلظت بالا به ناحیه‌ای با غلظت پایین‌تر جریان می‌یابد.
  3. نقطه جوش: کاهش فشار روی مایع باعث کاهش نقطه جوش آن و افزایش فشار باعث افزایش نقطه جوش آن می‌شود.

مطالعه بیشتر: BTU در کولرگازی به چه معناست؟

چیلر چگونه کار می کند؟

یک سیستم چیلر صنعتی با یکی از دو اصل عملیاتی زیر هدایت می‌شود:

  • جذب گرما
  • • فشرده سازی بخار

برای درک مفهوم این که چیلر چگونه کار می‌کند دو نوع اصلی چیلرها را در نظر بگیرید:
چیلرهای جذبی، از طریق مبدل‌های حرارتی، گرما را از فرآیند مرتبط خارج کرده و آن‌ها را در بیرون پخش می‌کنند. مبدل‌های حرارتی معمولاً از لوله‌های حاوی مایعات خنک کننده (هوا، آب یا مخلوطی از آب و مایعات دیگر) تشکیل شده‌اند.

پیشنهاد ویژه: خرید فن کویل گرین
چیلرهای تراکمی، با گردش مایع خنک کننده در لوله‌ها از طریق فرآیندهایی که نیاز به خنک کننده دارند، به یک اثر خنک کننده دست می‌یابند. این امر گرما را از هر فرآیند مرتبط به داخل خنک‌کننده می‌کشد و سپس به یک سیستم مبرد منتقل می‌کند. در این حالت سیال، چیلر را خنک کرده و آن را برای یک چرخه جدید خنک‌کننده آماده می‌کند.
چیلرها از چهار جزء ضروری تشکیل شده‌اند:

  • اواپراتور
  • کمپرسور
  • کندانسور
  • واحد انبساط

علاوه بر این، هر سیستم چیلر حاوی یک مبرد است.
فرآیند خنک کنندگی چیلر با ورود مبرد کم فشار به اواپراتور شروع می‌شود. داخل اواپراتور، مبرد چیلر گرم می‌شود و باعث می‌شود که آن را به گاز تبدیل کند. در مرحله بعد، مبرد گازی وارد کمپرسور می‌شود و فشار آن افزایش می‌یابد. مبرد پرفشار به کندانسور می‌رود، در این مرحله گرما با استفاده از آب خنک کننده، برج خنک کننده یا هوای محیط اطراف دفع می‌شود و آن را به یک مایع پرفشار متراکم تبدیل می‌کند. مبرد تغلیظ شده سپس به واحد انبساط می‌رود؛ واحد انبساط دارای دریچه‌ای است که به عنوان یک دستگاه اندازه گیری برای محدود کردن جریان مبرد عمل می‌کند. در نتیجه، فشار مبرد را کاهش داده و فرآیند خنک‌سازی را دوباره آغاز می‌کند. کل این فرآیند به عنوان چرخه تبرید شناخته می‌شود.

به صورت تصویری نحوه کار چیلر را توضیح داده. به زبان انگلیسی
چیلر چگونه کار می کند؟

اجزای اصلی چیلر

در بخش قبل توضیح دادیم که چیلر چگونه کار می کند؛ در این بخش به بررسی بیشتر اجزا چیلر خواهیم پرداخت. اجزای چیلر مرکزی شامل موارد زیر است:

  • •کندانسور
  • •کمپرسور
  • •اواپراتور
  • •شیرهای انبساط
  • •واحد قدرت
  • •واحد کنترل
  • • جعبه های آب

کندانسور

وظیفه کندانسور چیلر حذف گرما از مبردی است که از طریق واحد چیلر به گردش در می‌آید. این امر با گردش آب بین یک برج خنک کننده و کندانسور برای خنک کننده با آب (چیلر آب خنک) یا دمیدن هوای خنک (چیلر هوا خنک) روی لوله‌های کندانسور به دست می‌آید.

کمپرسور

کمپرسور، واحد محرکه هر سیستم چیلر است. این واحد، فشار لازم برای فشار دادن مبرد به اطراف واحد چیلر برای رسیدن به فرآیند خنک سازی را ایجاد می‌کند. کندانسورهای مختلفی در دسترس هستند که از محبوب‌ترین آن‌ها می‌توان به کمپرسورهای گریز از مرکز، پیچی و رفت و برگشتی اشاره کرد.

اواپراتور

اواپراتور بین شیر انبساط قرار می‌گیرد و کندانسور گرما را از طریق فرآیند مرتبط به مبرد در گردش خارج می‌کند؛ سپس بسته به پیکربندی چیلر به یک برج خنک کننده هدایت می‌شود یا با هوا خنک می‌شود.

شیرهای انبساط حرارتی

دریچه‌های انبساط حرارتی که بین کمپرسور و اواپراتور قرار گرفته‌اند، برای انبساط مبرد عبوری استفاده می‌‌شوند. این عمل باعث کاهش فشار و بهبود حذف گرما از اواپراتور می‌شود.

واحد قدرت

هر چیلر دارای یک واحد قدرت است که انرژی الکتریکی جریان را در سیستم کنترل می‌کند. اجزای یونیت برق معمولاً شامل استارت‌ها، پانل‌های مانیتورینگ برق و قطع کننده‌های مدار است.

کنترل پنل‌

پانل‌های کنترل برای تنظیم کل فرآیند عملیات خنک کننده مورد استفاده قرار می‌گیرند. آن‌ها معمولاً سنسورها، آلارم‌ها و صفحه‌های نمایش را با هم ترکیب می‌کنند و به اپراتورها این اجازه را می‌دهند که تنظیمات سیستم را برای کنترل حرارتی بهینه تنظیم کنند.

جعبه‌های آب

این دستگاه‌ها ممکن است بر روی اواپراتور سیستم چیلر یا کندانسور آب خنک آن نصب شوند. هدف آن‌ها هدایت موثر جریان آب است.

آشنایی با طرز کار چیلر و اجزا تشکیل دهنده آن در تصویر توضیح داده شده است
آشنایی با طرز کار چیلر و اجزا تشکیل دهنده آن

موارد استفاده از چیلرهای صنعتی

سیستم‌های چیلر صنعتی به جهت عملیات خنک سازی در صنایع مختلف قابل استفاده هستند. از کاربردهای چیلر صنعتی در صنایع مختلف می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فرآوری مواد غذایی: چیلرهای صنعتی به طور گسترده در عملیات تولید و فرآوری مواد غذایی استفاده می‌شوند که به دقت بالایی در کنترل دما نیاز دارند. به عنوان مثال، چیلرها در کارخانه شراب سازی برای کنترل دما در طول تخمیر و ذخیره شراب استفاده می‌شود. همچنین چیلرها در صنعت نانوایی، وظیفه خنک کردن مخلوط کن، خنک کردن آب آشامیدنی و نیز خنک کردن مخازن مخمر که همگی از اجزای حیاتی نانوایی هستند، را برعهده دارند.
  • تکمیل فلزکاری: کنترل دما در فرایندهای فلزکاری مانند آبکاری الکتریکی یا آبکاری الکترولس برای حذف گرمای اضافی ضروری است؛ چرا که معمولاً به دماهای بسیار بالا (چند صد درجه) برای اتصال فلزات نیاز است. در این صنعت مایعی که به صورت قطب مثبت در آورده شده است را در مبدل حرارتی خنک می‌کنند یا از گلیکول/آب به عنوان یک محیط خنک کننده برای کاهش دمای داخل مخزن استفاده می‌کنند.
  • قالب گیری تزریقی: قالب گیری تزریقی یک تکنیک تولید انبوه برای ایجاد قطعات پلاستیکی با استفاده از دستگاه قالب گیری تزریقی، ترموپلاستیک و قالب است. انجام این فرآیند باید در محدوده دمایی دقیقی انجام شود تا از بروز مشکلاتی مانند ترک، تاب خوردگی و تنش‌های داخلی در محصول نهایی جلوگیری گردد.
  • خنک کننده فضا: در کارخانه‌های تولیدی که گرمای زیادی از ماشین آلات سنگینی موجود تولید می‌شود، خرید چیلر می‌تواند به جلوگیری از افزایش دما در دفاتر و سایر فضاهای کاری کمک کند. چیلرها همچنین به صرفه جویی در هزینه‌های خرید سیستم های HVAC جداگانه برای خنک کردن، کمک می‌کنند.

سخن آخر

در بخش‌های قبل به این موضوع پرداختیم که چیلر چگونه کار می‌کند و کاربردهای آن کدامند. سیستم چیلر به عنوان یک سیستم تهویه مطبوع در اندازه‌ها و طراحی‌های بسیار متنوعی تولید می‌شود؛ از چیلر های کوچک و قابل حمل برای کاربردهای کوچک‌تر گرفته تا چیلرهای مرکزی بزرگ که در صنایع بزرگ کاربرد دارند. بنابراین می‌توان گفت که انواع چیلرها بسته به طراحی خود در خنک سازی فرآیندهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. در صورتی که نیاز به خرید چیلر گرین و قیمت آن داشتید، می‌توانید از «فروشگاه اینترنتی آوش، نمایندگی رسمی فروش محصولات تهویه مطبوع گرین در ایران» استفاده کنید. همچنین در صورتی که علاقه مند به دریافت جزئیات بیشتری در مورد محصولات تهویه مطبوع هستید، می توانید از مجله آوش استفاده کنید و یا با مشاوران ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول:

کار چیلر چیست؟

چیلر به عنوان یک سیستم تهویه مطبوع مهم، جهت کاهش دمای ماشین آلات، فضاهای صنعتی و فرآیندهای گرما ساز، از طریق حذف گرما از سیستم و انتقال آن به جای دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع چیلر کدامند؟

چیلر جذبی، چیلر تراکمی، چیلر هوا خنک، چیلر آب خنک، چیلر صنعتی، مینی چیلر و … از انواع مهم چیلرها هستند.

آیا از چیلر آب خنک در تمام شرایط آب و هوایی می‌توان استفاده کرد؟

خیر؛ رطوبت سبب کاهش راندمان چیلر آب خنک می‌شود، بنابراین استفاده از آن در مناطق مرطوب توصیه نمی‌شود.

تلگرام
توئیتر
فیسبوک
لینکدین

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

13 − ده =

ارسال نظر