یکی از چالشیترین و سختترین مقایسهها برای انتخاب سیستم تهویه مطبوع مناسب برای ساختمانها مقایسه چیلر با VRF است. این دو نمونه از تجهیزات برودتی همانند سایر سیستمهای برودتی با پیشرفت تکنولوژی تغییرات و پیشرفت قابل توجهی داشتهاند. ازاینرو آپشنهای متنوع و ویژگیهای منحصربهفردی دارند. بنابراین مقایسه آنها در واقع انتخاب میان بهتر و بهترین است. اما با این وجود انتخاب مناسبترین سیستم تهویه با در نظر گرفتن شرایط متفاوت میتواند تغییر یابد.
اگر شما نیز بین خرید چیلر گرین و وی آر اف دچار سردرگمی شدهاید پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
لازم است که اشاره کنیم در اینجا تنها به مقایسه این دو سیستم از نظر قابلیتهای متفاوت میپردازیم و برای دریافت اطلاعات کامل در مورد چیلر چیست؟ و VRF چیست؟ میتوانید به بخش مقالات سایت مراجعه کنید و مطالب تخصصیتری را در مورد این دو سیستم برودتی مطالعه نمایید.
تفاوت چیلر با VRF از لحاظ نوع عملکرد
در هر یک از این سیستمهای برودتی عملیات خنکسازی از طریق سیکل تبرید انجام میشود. در چیلرها در ابتدا آب توسط چیلر خنک شده و به درون فنکویل یا هواساز انتقال مییابد و سپس عبور هوا از روی این آب خنک موجب تولید هوای خنک میگردد.
این در حالی است که در سیستم VRF هوا مستقیما از طریق یونیت داخلی که در واقع اواپراتور در سیکل تبرید است خنک شده و دیگر واسطهای مانند آب در این میان نیست. به عبارتی میتوان گفت که یونیت داخلی VRF با گرفتن گرمای محیط و تبخیر مبرد موجب خنک شدن محیط اطراف میشود.
مقایسه چیلر با VRF از لحاظ قیمت
از نظر قیمت چیلر یا وی آر اف، کدام یک مقرونبهصرفهتر است؟ برای مقایسه این دو سیستم از لحاظ قیمت باید حتما دو دستگاه با ظرفیت مشابه و برندهای هم رده را در نظر بگیرید. در این مقایسه مجموع چیلر و فنکویلها یک طرف و مجموع یونیت خارجی و داخلی در طرف مقابل قرار میگیرند. در واقع سیستمهای VRF دارای قیمت بالاتری نسبت به چیلر و فنکویل هستند. این قیمت گرانتر شامل هزینه خرید دستگاه و نصب و راهاندازی آن میشود.
در سیستمهای VRF گرین ارتباط میان یونیتهای داخلی و یونیت خارجی از طریق لولههای مسی شکل میگیرد. این در حالی است که در سیستم چیلر و فنکویل لولهها گالوانیزه و یا پنج لایه هستند که قیمت ارزانتری دارند.
مقایسه چیلر با VRF از لحاظ مصرف انرژی
در یونیت خارجی VRF از کمپرسورهای دور متغیر استفاده میشود و باتوجهبه میزان بار برودتی مورد نیاز کمپرسور دستگاه زیر بار خواهد رفت و به این ترتیب مدیریت مصرف انرژی به خوبی صورت میگیرد. در واقع در مقایسه این دو دستگاه از نظر میزان مصرف انرژی باید شرایط چیلر را کامل در نظر بگیریم.
به عنوان مثال این مقایسه در چه ظرفیتی انجام میشود؟ چه نوع کمپرسوری در چیلر به کار رفته است؟ کمپرسور چیلر از توع معمولی است یا اینورتر؟
بررسی تمامی این موارد نشان میدهد که در سیستمهای VRF مصرف انرژی بهتر کنترل میشود و نسبت به چیلر مصرف انرژی کمتری دارد.
مقایسه چیلر با VRF از لحاظ هزینه نصب و راه اندازی
در بررسی موضوع چیلر یا VRF و تعیین برتری یکی از آنها باید هزینههای نصب و راهاندازی که دارند نیز مورد ارزیابی قرار دهیم. چیلرها نسبت به سیستمهای VRF دارای هزینه نصب و راهاندازی کمتر و مقرونبهصرفهای هستند.
این در حالی است که هزینه نصب و راهاندازی سیستمهای VRF خیلی بالا است، ازاینرو باید حتما برای اجرای آنها از متخصصین و نیرویهای مجرب در این زمینه کمک بگیرید.
مقایسه چیلر با VRF از لحاظ هزینههای تعمیر
سیستمهای ویآراف هزینههای تعمیر کمتری دارند. زیرا چیلرهای تراکمی به سرویسهای سالانه و بررسی کامل نیازمند هستند. بعضی از انواع چیلرها نیز مثل چیلر اسکرال را نمیتوان تعمیر نمود و اگر اختلالی در آن به وجود بیاید باید حتما تعویض شود.
البته مقرونبهصرفه بودن هزینه تعمیرات سیستمهای VRF به معنی پایین بودن هزینههای تعمیر آنها نیست. بهطوریکه اگر خرابی در قسمتی از آنها رخ دهد کاملا مختل میشوند و هزینه تعمیر بالایی دارند. اما چون کمتر خراب میشوند هزینه تعمیرات آنها مقرونبه صرفهتر به نظر میرسد.
مقایسه چیلر با VRF از لحاظ ظرفیت سرمایشی
در مقایسه چیلر با VRF باید ظرفیت سرمایشی آنها را نیز ارزیابی کنیم. سیستمهای VRF مجهز به کمپرسورهایی هستند که میتوانند در موقعیتهای مختلف، میزان مصرف انرژی و ظرفیت سرمایشی را بر اساس شرایط موجود مدیریت و کنترل نمایند. در مقابل چیلرها نیز از لحاظ ظرفیت سرمایشی بسیار عالی هستند و ظرفیت آنها خیلی بالا است. ازاینرو به خوبی میتوانند نیاز سرمایشی ساختمانها و مصارف صنعتی را تامین نمایند. بهطورکلی این دو سیستم از نظر ظرفیت سرمایشی میتوانند به خوبی با یکدیگر رقابت کنند.
مطالعه بیشتر: کاربرد کولر گازی؛ ۶ کاربرد اساسی انواع اسپلیت
مقایسه چیلر با VRF از لحاظ ظرفیت گرمایشی
مهمترین مزیت استفاده از چیلر و فنکویل این است که امکان غیر فعال نمودن چیلر در زمستان وجود دارد و میتوان به جای آن از موتورخانه یا پکیج جهت تولید آب گرم استفاده نمود. اما گرمایش در سیستمهای VRF به سه صورت زیر امکانپذیر است.
استفاده از هیت پمپ سیستم VRF و تولید گرما از طریق زیر بار رفتن کمپرسور در زمستان
هزینه مصرف برق این روش در زمستانها خیلی بیشتر از چیلر و فنکویل است، زیرا در چیلر و فنکویل گرمایش به واسطه سوخت گاز طبیعی تامین میگردد که در ایران بسیار ارزانتر از برق است.
قرار دادن کویل آب گرم در برابر یونیتهای سقفی و کانالی و استفاده از موتورخانه جهت تولید آب گرم
در این روش انتخاب یونیتها به دو نوع سقفی توکار و کانالی محدود میگردد. علاوه بر این هزینه ساخت و نصب کویلها نیز به دستگاه اضافه میشود. فشار استاتیک هوای خروجی در یونیت داخلی نیز کاهش مییابد و موجب افت راندمان دستگاه میشود.
استفاده از سیستمهای مجزای گرمایشی مانند رادیاتور
این روش در ایران بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، اما معایبی دارد که از جمله آنها میتوان به هزینه خرید رادیاتور، اشغال فضا توسط رادیاتور، ایجاد موتورخانه در صورت بزرگ بودن محیط اشاره کرد. بهطورکلی میتوان گفت که یکی از معایب سیستمهای VRF نسبت به سیستم چیلر و فنکویل گرمایش در زمستان است.
مقایسه سایر ویژگیهای چیلر و VRF
در کنار تمامی مقایسههای صورت گرفته بر این روی سیستمها میتوان VRF و چیلر را بر اساس پارامترها و ویژگیهای مختلفی با یکدیگر مقایسه کرد.
- استفاده از سیستم VRF در ساختمانهای مرتفع با محدودیتهایی همراه است. زیرا حداکثر فاصله عمودی مجاز میان یونیت خارجی و دورترین یونیت داخلی حدود 50 متر است. همچنین حداکثر فاصله عمودی مجاز میان دو یونیت داخلی که منبع تغذیه آن یونیت خارجی است حدود 15 متر بوده و مجموع حداکثر طول مجاز لوله کشی 1000 متر است. ازاینرو شرکتهای سازنده VRF در کاتالوگ خود مقدار مجاز همه این فواصل را ذکر میکنند. محدودیتهایی برای چیلر و فن کویل طبیعتا وجود ندارد و به راحتی میتوان از پمپی با فشار بیشتر جهت به گردش درآوردن آب استفاده نمود. همچنین فنکوئلها با هر فاصلهای که از یکدیگر داشته باشند توسط چیلر مرکزی تغذیه میشوند.
- در عملکرد صحیح سیستمهای VRF وجود توازن فشار در جریان مبرد میان یونیتهای داخلی و خارجی بسیار حائز اهمیت است. در واقع لولهکشی بین یونیتها خیلی حساس است و این حساسیت در لولهکشی میان چیلر و فنکویل وجود ندارد.
- یکی از دغدغههایی که در مورد سیستمهای VRF وجود دارد نشتی مبرد است که نه تنها آسیبهای زیست محیطی به دنبال دارد، سلامتی افراد را نیز تهدید میکند و برای بازسازی سیستم به هزینه زیادی نیاز است. زیرا توازن فشار مبرد از بین رفته و سیستم پس از تخلیه کامل باید مجددا شارژ گردد. این در حالی است که نشتی موجود در لولهکشی آب بین چیلر و فنکویل را میتوان به سادگی ترمیم نمود.
- در اکثر سیستمهای VRF از مبرد R410A استفاده میشود که دارای شدت کاری بسیار بالایی است. ازاینرو نمیتواند برای مناطقی با دمای محیطی بالا گزینه مناسبی باشد. به همین دلیل سیستم VRF برای مناطق گرمسیری پیشنهاد نمیشود. این در حالی است که در چیلرها دستگاهی با مبرد کم فشار R134a وجود دارد که قادر است در گرمترین شرایط اقلیمی بدون هیچگونه توقفی به فعالیت خود ادامه دهد.
مقایسه چیلر با VRF به صورت خلاصه
چیلر | VRF | |
قیمت | نسبت به VRF ارزان تر هستند | قیمت بالاتری دارند |
ظرفیت سرمایشی | ظرفیت سرمایشی بالایی دارد | ظرفیت سرمایشی بالایی دارد |
نوع مبرد | R134a | R410a |
هزینه نصب و راه اندازی | مقرون به صرفه | خیلی بالا |
هزینه تعمیر و نگهداری | هزینه تعمیر آن ها بالا است | هزینه کمی دارند |
میزان مصرف انرژی | مصرف انرژی چیلرها بالاتر از VRF است | میزان مصرف انرژی کمتری دارند |
جمع بندی
در این مطلب به مقایسه چیلر با VRF پرداختیم و به تفاوتهای آنها اشاره کردیم. انتخاب بهترین سیستم تهویه کاملا وابسته به نوع پروژه و شرایط محیطی است. بهطوریکه در بعضی از اقلیمهای آبوهوایی چیلر عملکرد بهتری دارد و در برخی دیگر سیستم VRF میتواند بازدهی مناسبتری داشته باشد.
باتوجهبه شرایط سخت نگهداری سیستمهای VRF استفاده از این دستگاه برودتی در ساختمانهای مسکونی توجهی ندارد و سیستم چیلر و فنکویل میتواند انتخاب بهتری باشد. برای دریافت بهترین نتایج باید این سیستمها را از برندی معتبر انتخاب کنید، برند گرین از معروفترین و معتبرترین تولیدکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع است.
چیلر گرین و سیستم VRF گرین از پرفروشترین محصولات این مجموعه هستند که با گارانتی و خدمات پسازفروش عرضه میشوند. در صورت هر گونه سوال و یا مشاوره در مورد این سیستمها میتوانید با کارشناسان فروش ما در آوش(نمایندگی انحصاری محصولات گرین در ایران) تماس بگیرید.
سوالات متداول:
هزینه نصب و راه اندازی چیلرها نسبت به سیستمهای VRF خیلی مقرونبهصرفهتر است.
باتوجهبه شرایط محیطی که این دستگاهها مورد استفاده قرار میگیرند میتوان تعیین نمود کدام سیستم بهتر است. زیرا چیلر و VRF در آب و هوای اقلیمی مختلف دارای عملکردهای متفاوتی هستند.
معمولا در چیلرها مبرد R410a استفاده میشود اما سیستمهای ویآراف از مبرد R134a بهرهمند هستند.