تصویری از یک فن کویل نصب‌شده در سقف

مزایا و معایب فن کویل؛ ۸ نکته مهم و خواندنی

درک کامل مزایا و معایب فن کویل (Fan Coil) برای افرادی که در حوزه سیستم‌های تهویه مطبوع فعالیت می‌کنند، اهمیت زیادی دارد. فن کویل‌ها در اصل یک نوع سیستم تهویه‌ مطبوع هوا هستند که از یک مبدل حرارتی (کویل) سرمایشی یا گرمایشی و یک فن تشکیل می‌شوند و هوای سرد یا گرم را وارد ساختمان می‌کنند. به عبارت دقیق‌تر، در تابستان آب سرد وارد مبدل‌‌های حرارتی فن کویل می‌شود و فن موجود در این سیستم هوا را در اطراف آن‌ها می‌وزد.

این مبدل‌های حرارتی در اصل لوله‌های مسی هستند که هوا بعد از برخورد به آن‌ها سرد می‌شود و فضای داخل اتاق را خنک می‌کند. همین روند در زمستان با آب گرم انجام می‌شود تا هوای محیط گرم شود. مثل بقیه سیستم‌های تهویه مطبوع هوا فن کویل‌ها هم ویژگی‌های مثبت و منفی خاص خودشان را دارند. به همین خاطر، در این مقاله از آوش قصد داریم مزایا و معایب فن کویل گرین را بررسی کنیم.

مطالعه بیشتر: رایج‌ترین ارور داکت اسپلیت گرین

مزایا و معایب فن کویل چیست؟

در این بخش مزایا و معایب فن کویل را از ۸ نظر بررسی خواهیم کرد.

۱. انتقال حرارت 

فن کویل‌ها با استفاده از مبدل‌های حرارتی و تماس مستقیم آن‌ها با جریان هوا، حرارت را به طور بهینه‌ای منتقل می‌کنند. این سیستم‌ها می‌توانند در مدت زمان بسیار کمی هوا را سرد یا گرم و در محیط پخش کنند. با این حال، فن کویل‌ها نمی‌توانند هوای تازه را وارد محیط کنند و فقط قابلیت تغییر هوای موجود را دارند.

۲. هزینه نصب اولیه

هزینه نصب اولیه فن کویل‌ها در مقایسه با سیستم‌های تهویه مطبوعی که به کانال‌کشی نیاز دارند، کم‌تر است. با این حال فن کویل‌ها به مبدل‌های حرارتی برای انتقال آب گرم و سرد نیاز دارند و ممکن است هزینه نصب آن‌ها در مقایسه با بعضی دیگر از سیستم‌های تهویه مطبوع بیشتر باشد. به همین خاطر، قبل از خرید یک سیستم تهویه مطبوع هوا حتما باید با متخصصان مشورت کنید.

۳. سر و صدا 

فن کویل‌ها در مقایسه با خیلی از سیستم‌های تهویه مطبوع هوا صدای بسیار کمی دارند. با این حال اگر به آرامش بسیار زیادی نیاز دارید، بهتر است از سیستم‌های دیگری استفاده کنید؛ زیرا فن موجود در این محصولات کمی سر و صدا ایجاد می‌کند.

تصویری از ساختار فن کویل‌ها
فن کویل‌ها از بخش‌هایی مثل کویل، الکتروموتور، ترموستات، فیلتر هوا و شیر هواگیری تشکیل می‌شوند.

۴. تعمیر و نگهداری 

برای حفظ عملکرد بهینه فن کویل‌ها، باید آن‌ها را به طور منظم بررسی و تعمیر کنید. منظور از نگهداری این است که فیلترها را تمیز کرده و لوله‌ها، فن و قطعات مکمل آن‌ها را بررسی کنید. عدم توجه به این مسائل می‌تواند کارایی و عمر مفید فن کویل‌ها را کاهش دهد.

۵. انعطاف‌پذیری

فن کویل‌ها دمای هوای هر بخش را به صورت جداگانه تنظیم و کنترل می‌کنند تا هر فرد بتواند دمای اتاق خود را بر اساس ترجیحات شخصی یا نیازهای محیطی‌اش تنظیم کند. علاوه بر این، از این سیستم‌ها هم می‌توان برای سرمایش و هم برای گرمایش محیط استفاده کرد. گفتنی است که فن کویل‌ها در فصل تابستان به شکل قابل‌قبولی می‌‌توانند رطوبت هوا را هم کنترل کنند و تا حدودی در فیلتر هوا و کاهش گرد و غبار هم تاثیرگذار هستند. با این حال، قدرت فیلتراسیون این دستگاه‌ها خیلی قوی نیست. 

۶. فضای کم

فن کویل‌ها یک بخش داخلی کوچک دارند که به راحتی در فضاهای محدود نصب می‌شود. در نتیجه، از این سیستم‌ها می‌توان برای مکان‌های کوچک از جمله آپارتمان‌ها، هتل‌ها و دفاتر کاری استفاد کرد.

۷. هزینه نگهداری 

نگهداری و تعمیر فن کویل‌ها معمولاً هزینه کمی دارد. البته این مسئله به عوامل مختلفی مثل نصب درست و بررسی‌های منظم بستگی دارد.

۸. انتخاب مناسب برای سیستم‌های مرکزی

فن کویل‌ها می‌توانند بخشی از سیستم‌های تهویه‌ مطبوع مرکزی باشند. در این سیستم‌های مرکزی افراد چند فن کویل را به یک مرکز تهویه‌ مطبوع مشترک وصل می‌کنند تا بهتر بتوانند دمای محیط را مدیریت و هماهنگ کنند.

بررسی مزایا و معایب انواع فن کویل‌ها

با توجه به اینکه چند مدل فن کویل در بازار وجود دارد، بهتر است هر نوع آن را به صورت جداگانه بررسی کرده و مزایا و معایب آن‌ها را مرور کنیم.
مزایای و معایب فن‌کویل‌های سقفی

مزایامعایب
توزیع مناسب هوا – فضاگیر نبودن – کنترل دقیق دما و رطوبتهزینه نصب و نگهداری بالا – نیاز به فضای کافی در سقف – نیاز به تعمیر و نگهداری منظم – مصرف انرژی – سر و صدای زیاد

مزایای و معایب فن‌کویل‌های زمینی

مزایامعایب
کارایی بالا – صرفه‌جویی در مصرف انرژی – عملکرد پایدار و بهینه با گذشت زمان – عدم نیاز به فضای مجزا و کانال‌های هوا – سر و صدای کم – قابلیت انتقال حرارت در دماهای مختلفهزینه نصب بالا – فضاگیر بودن – نیاز به تجهیزات و ابزارهای خاص برای نصب و نگهداری – نیاز به متخصصان مجرب برای راه‌اندازی آن‌ها

مزایای و معایب فن‌کویل‌های کانالی

مزایامعایب
توزیع یکنواخت هوا – امکان تنظیم دما و رطوبت به صورت مستقل – نصب و تعمیر و نگهداری آسان – سرمایش و گرمایش موثر – کارایی و بازدهی بالانیاز به فضای مجزا و کانال‌های هوا – هزینه‌ نصب و نگهداری بالا – سر و صدای قابل‌توجه – پیچیدگی و نیاز به نیروی کار ماهر برای نصب و تعمیر

مزایای و معایب فن‌کویل‌های کاستی

مزایامعایب
هزینه‌های نصب و نگهداری پایین – فضاگیر نبودن – کم سر و صدا بودن – کنترل دقیق دما و رطوبت – توزیع یکنواخت هواقابلیت سرمایش و گرمایش محدود (نسبت به فن کویل‌های سقفی) – نیاز به فضای مناسب جهت نصب و نگهداری – نیاز به یک فضای جداگانه برای نصب بخش‌های مکمل – تعمیرات پیچیده

مزایای و معایب فن‌کویل‌های ایستاده

مزایامعایب
کنترل حجم زیادی از هوا – کارایی خوب در مدیریت حرارت و رطوبتنیاز به نصب و راه‌اندازی حرفه‌ای – فضا گیر بودن – سر و صدای نسبتاً زیاد – نیاز به سرویس و نگهداری منظم – هزینه نصب و نگهداری نسبتاً بالا 

مزایای و معایب فن‌کویل‌های دیواری

مزایامعایب
نصب سریع و آسان – تنظیم جداگانه دمای هر واحد – نیاز به فضای کم – عملکرد ساکت و بی‌صدا – هزینه نصب و نگهدارینیاز به فضای مناسب در دیوار – سرمایش محدود – حساسیت بالا نسبت به تغییرات دما 

مزایا و معایب فن کویل‌ها در چند خط

فن کویل‌ها به خوبی می‌توانند دمای فضاهای بزرگ را کنترل کنند و علاوه بر سرمایش و گرمایش محیط، تا حدودی در کنترل رطوبت ساختمان هم موثر هستند. با این حال نصب و راه‌اندازی فن کویل‌ها به تخصص زیادی نیاز دارد و هزینه آن می‌تواند بیشتر از سیستم‌های تهویه مطبوع هوایی مثل اسپلیت‌ها باشد. فن کویل‌ها انواع مختلفی هم دارند که روی مزایا، معایب و کاربردهای آن‌ها تاثیر می‌گذارد. در نتیجه حتی بعد از آشنایی با مزایا و معایب فن کویل، قبل از خرید آن باید با متخصصان سیستم‌های تهویه مطبوع مشورت کنید.

چند سوال درباره مزایا و معایب فن کویل‌ها

۱. مزایای فن کویل چیست؟

فن کویل‌ها دمای هر بخش را به طور جداگانه گرم/سرد کرده و حتی رطوبت محیط را هم تا حدودی کنترل می‌کنند.

۲. معایب فن کویل چیست؟

فن کویل‌ها هزینه اولیه نسبتاً قابل‌توجهی دارند و تعمیر و نگهداری آن‌ها هم می‌تواند کمی دشوار باشد.

۳. فن کویل‌ها برای چه ساختمان‌هایی مناسب هستند؟

فن کویل‌ها بیشتر برای ساختمان‌هایی مناسب هستند که سقف‌های کوتاه و واحدهای جداگانه دارند. علاوه بر این، بهتر است از این سیستم‌های تهویه مطبوع هوا در فضاهای بسیار بزرگ و مرطوب (مثل استخرها) استفاده نکنیم.

تلگرام
توئیتر
فیسبوک
لینکدین

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *

نوزده − یازده =

ارسال نظر