شاید بتوان دلیل افزایش نصب و استفاده از چیلر را در ظرفیت و راندمان بسیار بالای این محصول جستوجو کرد، اما مزایا و معایب چیلر تنها به همین موارد خلاصه نمیشود. انواع چیلر گرین مصرف انرژی پایینتری نسبتبه سایر وسایل سرمایشی و گرمایشی دارند و میتوانند بهطرز مؤثری هزینهی مصرف آب را کاهش دهند. چیلرها فضایی را در دکوراسیون منزل اشغال نمیکنند، ولی قابلیتهای بیشتری برای کنترل دمای اتاقها در اختیار شما قرار میدهند. با اینهمه چیلر از معایبی نیز برخوردار است که در ادامهی مطلب مهمترین مزایا و معایب چیلر به آنها میپردازیم. با آوش همراه باشید.
مطالعه بیشتر: عیبیابی چیلر؛ لیست مهمترین مشکلات چیلر + راهحل
مهمترین مزایا و معایب چیلر
چیلرها فارغ از اینکه از چه نوعی هستند، چند مزیت و ایراد کلی دارند. موارد زیر از مهمترین مزایا و معایب چیلر محسوب میشوند:
مزایای چیلر
چیلرها بهجز فضایی که در پشتبام یا حیاط اشغال میکنند، چندان جاگیر نیستند؛ آنها به مادهی مبرد کمتری برای سرماسازی نیاز دارند که هم هزینهها را کاهش خواهد داد و هم اثرات مخرب زیستمحیطی را. یک چیلر مرکزی میتواند یک بنای بزرگ را از کولرهای گازی بینیاز کند و با مصرف انرژی کمتر، بازده بهتری ارائه دهد. برخی دیگر از مهمترین مزایای چیلر عبارتاند از:
کارایی بالا
از چیلرها هم میتوان برای کاربردهای صنعتی استفاده کرد و هم تجاری و مسکونی. چیلر میتواند حرارت ناشی از فعالیت دستگاههای یک واحد صنعتی را به هوای خنک تبدیل و از خرابی زودهنگام تجهیزات و پایین آمدن راندمان آنها جلوگیری کند. در ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری چندطبقه نیز این چیلر است که از پس تأمین ظرفیت بالای سرمایش برمیآید.
پیشنهاد ویژه: داکت اسپلیت گرین
انعطافپذیری
ازجمله مزایای چیلر انعطافپذیری بالای آن است. چیلرها پیکربندیهای مختلفی دارند که میتوان متناسب با ظرفیت خنکسازی و کارایی مدنظر نصب و اجرایشان کرد. یک چیلر میتواند با لوازم جانبی گوناگونی سازگار شود و سناریوهای متفاوتی را عملی کند. برای نمونه شما میتوانید از چیلرهای جذبی نهفقط برای سرمایش ساختمان که برای گرمایش آن در فصول سرد سال نیز استفاده کنید.
قابلیت لولهکشی در فاصلههای طولانی
برعکس دیگر سیستمهای سرمایشی که یا به لولهکشیهای جداگانه برای انتقال مبرد نیاز دارند و یا زیاد شدن فاصلهی بین لولهها و یونیت خارجی باعث کاهش راندمانشان میشود، برای بهکارگیری چیلر میتوان از لولهکشیهای سادهی آب به طول صدها متر استفاده کرد. این درحالیست که هم تلفات انرژی در این فواصل طولانی لولهکشی بسیار پایین است و هم به دلیل عدم نیاز به یونیت خارجی، به فضای اضافه و دستکاری نمای ساختمان احتیاجی نیست.
مصرف آب و انرژی کمتر
از سری مزایای چیلر مصرف بهینهتر انرژی است. یک ساختمان چندطبقه را درنظر بگیرید. اگر بخواهیم برای هر واحد از این ساختمان کولر گازی نصب کنیم، مصرف انرژی چه اندازه خواهد بود؟ چیلر میتواند با دریافت انرژی کمتر سرمایش بهتری ارائه دهد. بهعلاوه چیلرها از سیستم چرخشی آب برای سرماسازی استفاده میکنند که مصرف آب را کاهش میدهد.
عملکرد بدون صدا و لرزش
برخلاف برخی از سیستمهای سرمایشی، همچون داکت اسپیلتها، چیلر عملکرد کمسروصدا و بدون لرزشی دارد. البته این امر بیشتر از مزایای چیلر آب خنک محسوب میشود.
ایمنی
سیستمهای سرمایشی برای ایجاد هوای خنک به لولهکشیهای متراژ بالا برای انتقال مبرد نیاز دارند؛ چیزی که میتواند احتمال حوادث سیمکشی را افزایش دهد. چیلر اما از گاز مبرد بهصورت متمرکز استفاده میکند. همچنین یکی از مزایای چیلر جذبی شیرهای خاموش آن است که از نشت آب جلوگیری میکنند.
معایب چیلر
در ادامهی روند شناخت مهمترین مزایا و معایب چیلر، نوبت به آن رسیدهاست که به معایب سیستم چیلر اشاره کنیم. البته برخی از معایب چیلر محدود به نوع خاص آن است؛ برای نمونه چیلر هوا خنک دارای مجراها و منافذیست که باعث میشود عملکردش کمی سروصدا داشته باشد. با این حال آنچه در ادامه میآید از معایب مشترک همهی انواع چیلر است.
بازهی قیمت بالا
شاید بتوان از گرانقیمت بودن بهعنوان یکی از مهمترین معایب سیستم چیلر یاد کرد. گرچه قیمت بیشتر جزو معایب چیلر جذبی محسوب میشود، اما بهطور کلی نیز چیلرها قیمت اولیهی بالاتری نسبتبه سایر لوازم سرمایشی دارند.
وزن و حجم زیاد
چیلرها از ظرفیت بالایی برخوردارند تا بتوانند پاسخگوی نیاز سرمایشی ساختمانهای بلندمرتبه و مساحتبالا باشند. تولید چنین ظرفیتی به قطعات و متعلقات زیادی نیاز دارد که هرکدام از آنها وزن و حجم خاص خود را دارند. به همین دلیل چیلرها معمولاً وزنی معادل چند تن دارند که از معایب چیلر بهشمار میرود.
هزینهی بالای تعمیرات و نگهداری
ارتقای راندمان و کارایی چیلرها به انجام یکسری سرویس دورهای نیاز دارد. این امر میتواند هزینهی نسبتاً بالایی را به ساکنان یک ساختمان تحمیل کند. بهعلاوه انجام تعمیرات چیلر نیز گران تمام خواهد شد.
نیاز به عملیات زیرسازی و قابهای تخلیه
گفتیم که چیلرها وزن بالایی تا چند تن دارند. این موضوع از اساسیترین معایب چیلر بهحساب میآید که موجب میشود استفاده از این محصول برای فضاهای محدود تقریباً غیرممکن باشد. همچنین برای نصب چیلر به زیرسازی محل موردنظر یا استفاده از قابهای تخلیه برای توزیع این وزن بین چند نقطهی پشتیبان نیاز است.
چند خطی دربارهی مهمترین مزایا و معایب چیلر
با مطالعهی این مطلب از آوش که به شناخت ۱۰ مورد از مهمترین مزایا و معایب چیلر اختصاص داشت، دانستیم که چیلرها از ظرفیت و راندمان بسیار بالایی برخوردار هستند و در بسیاری موارد بر سایر سیستمهای سرمایشی ترجیح دارند. با وجود این، چیلر وزن، حجم و هزینهی زیادی نیز دارد که همگی از معایب سیستم چیلر بهشمار میروند.
سؤالات پرتکرار دربارهی مهمترین مزایا و معایب چیلر
چیلرها در مقایسه با سایر سیستمهای سرمایشی از مصرف انرژی بهینهتری برخوردارند. چیلر از سیستم چرخشی آب استفاده میکند که یکی از مزایای چیلر و دلیل کاهش مصرف آب توسط آن محسوب میشود.
انواع چیلر ویژگیها، مزایا و معایب خاص خود را دارند و باید با توجه به موقعیت موردنظر انتخاب شوند. برای نمونه سروصدای کم از مزایای چیلر آب خنک بهشمار میرود، پس بهتر است از این نوع چیلر در مراکز آموزشی و بیمارستانی استفاده شود.
قابلیت لولهکشی در فواصل طولانی، مصرف پایین آب و انرژی، ظرفیت و راندمان بالا، ایمنی و عملکرد بدون صدا و لرزش از مزیتهای چیلر نسبتبه سایر سیستمهای سرمایشیست.