مزایا و معایب سیستم VRF گرین به مواردی مانند مصرف برق، قدرت سرمایشی و کنترل دما بستگی دارد. سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی VRF یا (Variable Refrigerant Flow) نوعی سیستم تهویه مطبوع hvac است. این دستگاه یک واحد خارجی و چند واحد داخلی (از جمله هواگیر یا واحدهای مینی اسپلیت) دارد. واحدهای داخلی این دستگاهها به شما اجازه میدهد تا دمای دقیق اتاقها یا فضاهای مختلف یک ساختمان را کنترل کنید. به خاطر عملکرد کارآمد VRFها در زمینه تهویه مطبوع میتوان از آنها در انواع ساختمانهای تجاری و مسکونی استفاده کرد. با این حال، این دستگاهها هم مثل تمام سیستمهای تهویه مطبوع دیگر نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند. به همین خاطر در این مقاله از آوش تصمیم گرفتهایم ۴ مورد از مهمترین مزایا و معایب سیستم VRF را بررسی کنیم.
مطالعه بیشتر: فرق کولر گازی با سایر سیستمهای تهویه مطبوع هوا
مزایای سیستم VRF
سیستم VRF سر و صدای کمی تولید میکنند، در زیبایی ساختمان موثر هستند، نگهداری از آنها بسیار است و فرآیند نصبشان هم چندان دشوار نیست. با این حال، ۴ مورد از مهمترین مزایای سیستم VRF عبارتاند:
۱. کاهش هزینههای انرژی با هزینه برق جداگانه
منظور از هزینه برق جداگانه دستگاههای VRF، این است که هر بخش داخلی معمولاً به طور مستقل عمل میکند و مسئولیت مصرف انرژی خود را برعهده دارد. این بدان معنی است که هزینه برق هر بخش به صورت جداگانه محاسبه میشود. در نتیجه مستاجران یا ساکنان ساختمانهایی که سیستم VRF را نصب کردهاند، میتوانند با توجه به واحدهای داخلی خاص خود قبض برق جداگانه داشته باشند. این مسئله باعث میشود که مصرفکنندگان بهتر بتوانند مصرف برق و هزینههای خود را کنترل کنند و انعطافپذیری و مسئولیتپذیری بیشتر داشته باشند.
۲. کنترل دقیق ترمودینامیکی (Thermodynamic)
کنترل ترمودینامیکی دقیق سیستمهای VRF یک ویژگی بسیار باارزش است که تضمین میکند ساکنین یک ساختمان بتوانند دمای آن را به طور کارآمدی مدیریت کنند. سیستم VRF این قدرت را دارد که شرایط حرارتی اتاقها یا فضاهای مختلف یک ساختمان را با دقت بسیار زیادی بسنجد و کنترل کند.
به همین خاطر این سیستمها به صورت آنی میتوانند نیازهای گرمایشی یا سرمایشی افراد را سریعاً برطرف کنند. کنترل دقیق ترمودینامیکی به سیستم VRF اجازه میدهد بدون فوت وقت به تغییرات دما واکنش نشان دهند، بهرهوری انرژی بسیار خوبی داشته باشند و محیط متعادل و دلپذیری را برای مصرفکنندگان خود به ارمغان بیاورند.
۳. بهرهوری انرژی
بهرهوری انرژی یکی از مهمترین مزایای سیستم VRF است. این سیستم از فناوری پیشرفتهای استفاده میکند و با تطبیق دقیق نیازهای گرمایشی یا سرمایشی فضاهای مختلف مصرف انرژی را به حداقل میرساند.دستگاه VRF با تنظیم ترمودینامیکی جریان مبرد و سرعت کمپرسور خود اتلاف انرژی سیستمهای تهویه مطبوع هوای سنتی را ندارند. این مدل از سیستم تهویه مطبوع HVAC با الگوریتمها و حسگرهای کنترل هوشمند خود تضمین میکند که انرژی فقط در زمان و مکان مورد نیاز ساکنین ساختمان مصرف میشود. علاوه بر این، سیستمهای VRF از قابلیتهای بازیابی گرما بهره میبرند و به طور همزمان از گرمای جذبشده از طریق فرآیندهای سرمایشی برای رفع نیازهای گرمایشی ساختمان استفاده میکنند تا بهرهوریانرژی را به حداکثر برسانند.
۴. گرمایش و سرمایش همزمان
گرمایش و سرمایش همزمان یکی از ویژگیهای منحصربهفرد و مهم سیستمهای VRF است. برخلاف سیستمهای معمولی که گرمایش یا سرمایش را به صورت جداگانه انجام میدهند، فناوری VRF به متقاضیان خود اجازه میدهند که فضاهای مختلف یک ساختمان را به صورت همزمان گرم و سرد کنند. این قابلیت نوآورانه با استفاده از مدارهای مبرد پیشرفته و کنترل جداگانه بخشهای داخلی VRFها امکانپذیر شده است.
معایب سیستمهای VRF
هرچند که سیستم VRF مزایای متعددی دارد، متقاضیان این دستگاهها باید با معایب آنها هم آشنا شوند. ۴ مورد از مهمترین معایب سیستمهای مذکور عبارتاند از:
۱. ظرفیت محدود
سیستم VRF بیشتر برای ساختمانهای متوسط (نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک) مناسب هستند. به عبارت دیگر، استفاده از VRF در ساختمانهای خیلی کوچک یا خیلی بلند باعث میشود که آنها کارآمدی خود را از دست بدهند و هزینههای عملیاتی ساختمان را افزایش دهند.
برای مثال، بعضی از شرکتهای تولیدکننده VRF برای لولهکشی عمودی آنها محدودیتهای خاصی را وضع کردهاند. در نتیجه، متقاضیان قبل از خرید سیستم VRF باید ابتدا با فروشندگان آنها مشورت کنند و در صورت نیاز دستگاه تهویه هوا مطبوع دیگری را بخرند.
۲. پیچیدگی نصب
فرآیند نصب سیستم VRF پیچیدهتر از سیستمهای تهویه هوای مطبوع سنتی است؛ زیرا این دستگاه به لولهکشی مبرد و اتصالات الکتریکی نیاز دارند و بخش خارجی آنها هم باید با بخشهای داخلی مختلف هماهنگ شود. برای رفع این پیچیدگیها، سیستم VRF باید توسط نصابهای ماهر و آگاه راهاندازی شوند تا با مدیریت صحیح از افزایش احتمالی هزینههای نصب جلوگیری کنند. البته این مسئله در افزایش هزینه نصب سیستم VRF هم تاثیرگذار است.
۳. چالشهای مربوط به تعمیر و نگهداری سیستم VRF
نگهداری و تعمیر سیستمهای VRF معمولاً توسط تکنسینهای آموزشدیده انجام میشود. در برخی موارد پیدا کردن و استفاده از خدمات تکنسینهای واجد شرایط ممکن است چالشبرانگیز یا پرهزینه باشد. این مسئله به خصوص در مناطق دورافتاده یا مناطقی که فناوری VRF آنقدر رایج نیست، میتواند مشکل و هزینه زیادی ایجاد کند. علاوه بر این، سیستمهای VRF یک کالای وارداتی هستند و تامین بعضی از قطعات خاص آنها ممکن است به شدت دشوار باشد. شایان ذکر است که در صورت نشت گاز مبرد این دستگاه، ساکنین ساختمانها باید هزینه زیادی برای شارژ دوباره آن پرداخت کنند.
۴. هزینه اولیه بالا
نه تنها نگهداری از سیستم VRF هزینه زیادی دارد، بلکه قیمت اولیه آنها هم بیشتر از سیستمهای تهویه هوای مطبوع سنتی است. این سیستمها فناوری پیشرفتهتری دارند و باید توسط متخصصان آموزشدیده طراحی و نصب شوند.
پیچیدگیهای سیستم VRF از جمله نیاز آنها به لولهکشی مبرد، اتصالات الکتریکی و کنترل متمرکز باعث میشود هزینه اولیه آنها به شدت رشد کند.
مزایا و معایب VRF در چند خط
سیستمهای VRF مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. یکی از مزیتهای اصلی این دستگاهها بهرهوری انرژی آنها است، چرا که دستگاههای VRF از کمپرسورهای با سرعت متغیر برای کنترل سرمایش و گرمایش استفاده میکنند و مصرف انرژی را کاهش میدهند. علاوه بر این، سیستمهای مذکور امکان کنترل جداگانه دمای فضاهای مختلف را فراهم میکنند و به طور همزمان میتوانند سرمایش و گرمایش چند اتاق را انجام دهند. با این حال، هزینه اولیه سیستمهای VRF به دلیل فناوری پیشرفته و پیچیدگی نصب آنها زیاد است. این دستگاهها به متخصصان ماهر و آموزشدیدهای برای طراحی، نصب و نگهداری نیاز دارند و اگر به درستی طراحی یا نگهداری نشوند، ممکن است صدای زیادی تولید کنند.
با توجه به دستورالعملها و محدودیتهای خاص سیستم VRF متقاضیان آنها بهتر است قبل از انجام هر کاری ابتدا با کارشناسان و تکنسینهای آشنا با سیستمهای تهویه مطبوع هوا مشورت کنند.
چند سوال درباره مزایا و معایب VRF
از بین مهمترین مزایای سیستم VRF میتوان به هزینه برق جداگانه، بهرهوری انرژی، گرمایش و سرمایه جداگانه و کنترل دقیق ترمودینامیکی اشاره کرد.
از بین مهمترین معایب سیستم VRF میتوان به هزینه اولیه و هزینه نگهداری بالا، ظرفیت محدود و پیچیدگی نصب آنها اشاره کرد.