مقایسه سیستم VRF و اسپلیت به شما کمک میکند تا بتوانید بهترین سیستم تهویه مطبوع به عنوان یکی از مهمترین تاسیسات ساختمانی، را برای ساختمان خود انتخاب کنید. داشتن یک سیستم تهویه مطبوع مناسب، دغدغه هر خانوادهای است تا در خانه خود با کنترل دمای هر یک از فضاها احساس آرامش و آسایش کند. در این مقاله قصد داریم ابتدا به معرفی اسپلیت گرین و سیستم VRF گرین بپردازیم؛ سپس با در اختیار قرار دادن اطلاعاتی برای مقایسه vrf و اسپیلت، شما را برای خرید بهترین سیستم همراهی کنیم. چنانچه قصد خرید انواع کولر گازی اسپلیت گرین یا سیستم VRF گرین را دارید میتوانید از گروه آوش، نمایندگی انحصاری محصولات گرین در ایران کمک بگیرید.
اسپلیت یا سیستم VRF
از آن جایی که سیستم VRF و اسپلیت به عنوان دو نوع مهم از انواع سیستمهای تهویه مطبوع انبساط مستقیم به شمار میروند، جهت خرید سیستم تهویه مطبوع مقایسه vrf و اسپیلت اهمیت زیادی دارد. این دو نوع سیستم شکل تکامل یافتهای از کولرهای گازی اسپلیت هستند که به ویژه در ساختمانهای مسکونی بسیار کاربرد دارند.
هر دو این سیستمها از دو بخش یونیت داخلی و یونیت خارجی تشکیل شدهاند اما با این تفاوت که در اسپلیت به ازای هر یونیت داخلی یک یونیت خارجی نیاز است در حالی که در سیستم VRF میتوان چندین یونیت داخلی را به یک یونیت خارجی متصل نمود. بنابراین میتوان از سیستم وی آر اف گرین به عنوان یک سیستم مرکزی ساختمانی یاد کرد.
در ساختمانهایی که تعداد واحدها زیاد است یا متراژ هر واحد و فضاهای متعدد زیاد باشد، طبیعتا به تعداد زیادی کولر گازی اسپلیت گرین احتیاج خواهد بود. بنابراین به ازای اضافه شدن هر یونیت داخلی به یونیت خارجی نیز نیاز خواهید داشت. این افزایش تعداد یونیت خارجی فضای بیشتری را برای نصب میطلبد که میتواند مانع جدی برای انتخاب و خرید اسپلیت گرین برای ساختمانهای با متراژ و واحد زیاد باشد.
این در حالی است که با استفاده از تنها یک یونیت خارجی قابل نصب در پشت بام، میتوانید نیاز یک ساختمان به سیستم تهویه مرکزی را برطرف کنید. البته محدودیتهای ارتفاعی در استفاده از سیستم VRF گرین نیز وجود دارد.
در ادامه به معرفی بیشتر اسپلیت و سیستم VRF و نیز تفاوتهای آنها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
مطالعه بیشتر: چرا محیط کار شما به تصفیه کننده هوا نیاز دارد؟
کولر گازی اسپلیت چیست؟
پیش از آن که به مقایسه VRF و اسپیلت بپردازیم، ابتدا با مفهوم اسپلیت آشنا میشویم. کولر گازی اسپلیت گرین یکی از رایجترین سیستمهای HVAC به شمار میرود که به دلیل آن که از دو یونیت جداگانه ساخته شده است به آن اسپلیت (Split) به معنی دو پارچه گفته میشود.
یونیت خارجی یا کندانسینگ یونیت آن متشکل از کمپرسور و کندانسور است که در فضای آزاد بیرون از ساختمان نصب میشود. یونیت داخلی که وظیفه هوارسانی را بر عهده دارد از شیر انبساط، اواپراتور هوایی و فن دمنده تشکیل شده است، که در بخش داخلی ساختمان و بر روی دیوار قرار میگیرد. البته نوع دیگری از یونیتهای داخلی اسپلیت وجود دارند که دارای ظرفیتهای بالاتر هستند و به شکل ایستاده در فضا قرار میگیرند.
سیکل کاری در اسپلیتها به صورت سیکل تبرید تراکمی است. در این نوع از سیستمها، مایع مبرد حاصل از چگالش ایجاد شده در یونیت خارجی به وسیله لولههای مسی به سمت یونیت داخلی حرکت میکند. این مایع پس از آن که از شیر انبساط وارد کویل سرمایش یا اواپراتور هوایی شد، از سمت دیگر جریان هوای اتاق از داخل یونیت داخلی از روی کویل عبور میکند. در مرحله بعد پس از آن که دما کاهش یافت، مجدد درون فضای اتاق یا ساختمان دمیده میشود.
سیستم VRF چیست؟
VRF (Variable Refrigerant Flow) نوع دیگری از سیستمهای تهویه مطبوع است که مشابه کولر گازی اسپلیت است؛ یکی از تفاوتهایی که در مقایسه VRF و اسپیلت وجود دارد این است که در سیستم VRF تمام یونیتهای داخلی از یک یونیت خارجی مشترک تغذیه میگردند.
از آن جایی که در سیستم VRF از کمپرسورهای روتاری یا اسکرال اینورتردار استفاده میشود، نرخ جریان مبرد ورودی به لولههای کویل سیستم، متغیر خواهد بود. در این نوع کمپرسور، مبرد مورد نیاز بر اساس بار گرمایی جذب شده توسط یونیتهای داخلی پمپ میشود. برخی از مدلهای دستگاه VRF گرین میتوانند دارای دو یا سه کمپرسور در یونیت خارجی باشند.
از مزیتهای سیستم تهویه VRF گرین میتوان به قابلیت کنترل دما و کم مصرف بودن اشاره کرد. همچنین این سیستم VRF در مقایسه با اسپلیت هوشمندتر بوده و میتواند چندین یونیت داخلی با ظرفیتها و مدلهای مختلف را کنترل نماید.
در برخی از طرحها، یونیتهای داخلی سیستم VRF گرین علاوه بر نوع دیواری، قابلیت نصب به صورت توکار سقفی،کانالی پرفشار و کاستی را دارند.
مقایسه VRF و اسپیلت
سیستم VRF و اسپلیت هر دو به عنوان سیستم گرمایش و سرمایش ساختمانها به کار برده میشوند. انتخاب و خرید اسپلیت یا سیستم تهویه VRF با توجه به بار حرارتی و برودتی مورد نیاز ساختمان انجام میشوند. بنابراین پیش از خرید باید نسبت به تفاوت اسپلیت و سیستم VRF اطلاعاتی داشته باشید.
از آن جایی که در داکت اسپلیت، تمام فضاها از هوای خروجی یک یونیت داخلی مشترک استفاده میکنند، نمیتوان دمای هر یک از اتاقها و فضاهای ساختمانی را به صورت مستقل کنترل کرد. در صورت خرید سیستم تهویه VRF میتوانید دمای هر فضا را متناسب با نیاز افراد حاضر در آن فضا کنترل کنید.
در ساختمانهای با ارتفاع زیاد، استفاده و نصب سیستم VRF با محدودیتهایی همراه است. به همین علت در کاتالوگ سیستم VRF گرین، مقادیر مجاز فاصلهها اعم از حداکثر فاصله مجاز عمودی بین یونیت خارجی و دورترین یونیت داخلی، حداکثر فاصله عمودی مجاز بین دو یونیت داخلی که از یک یونیت خارجی تغذیه میشود و نیز حداکثر طول مجاز لوله کشیها بیان شده است.
همچنین برای این که سیستم تهویه VRF گرین بتواند به درستی کار کند، لازم است که فشار در جریان مبرد بین یونیت خارجی و یونیتهای داخلی توازن داشته باشد. در حالی این موضوع در لوله کشیهای مربوط به اسپلیت گرین مطرح نیست.
در اسپلیتهای گرین برای توزیع پرفشار حجم قابل توجهی از هوا، از فن قویتری استفاده میشود بنابراین صدای تولیدی یونیت داخلی داکت اسپلیت نسبت به سیستم تهویه VRF به مراتب بیشتر خواهد بود.
از تفاوتهای دیگر vrf و اسپیلت میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
داکت اسپلیت | VRF | |
قابلیت کنترل مستقل دما در سیستم | ندارد | دارد |
قابلیت نصب و استفاده از کویل آبگرم | دارد | دارد |
کمپرسور اینورتر | دارد | دارد |
قابلیت استفاده و نصب چند یونیت داخلی | ندارد | دارد |
قابلیت گرمایش و سرمایش به صورت همزمان | ندارد | دارد |
میزان مصرف برق | کم | مناسب به عنوان یک سیستم مرکزی |
قیمت | مناسب | بالا |
هزینه اجرا و نصب | مناسب | بالا |
نتیجه گیری
انتخاب سیستم وی آر اف VRF یا اسپلیت گرین؟
گروه آوش به عنوان نمایندگی معتبر محصولات گرین همواره سعی دارد تا با توجه به شرایط اقلیمی، بودجه مشتریان، متراژ و شرایط خاص پروژههای ساختمانی، بهترین سیستم تهویه مطبوع را به شما معرفی کند. از آن جایی که انواع مختلفی از سیستمهای تبرید و تهویه مطبوع وجود دارد باید علاوه بر موضوع مالی، به نیازها و شرایط فنی پروژهها در خرید توجه شود.
به صورت کلی برتری مطلقی برای سیستمهای تهویه بر دیگری وجود ندارد و باید با نظر کارشناسی و تخصص و تجربه، بهترین گزینه انتخاب شود. در بخشهای قبل به صورت جامع به تفاوتها و مقایسه vrf و اسپیلت پرداختیم. اشاره کردیم اگر چه سیستم تهویه VRF به عنوان یک سیستم مرکزی قیمت بالاتری دارد اما مصرف برق آن به مراتب کمتر است و میتوان آن را تا حدودی برابر مصرف برق اسپلیت گرین در نظر گرفت.
همچنین نویز صوتی تولید شده در داکت اسپلیتها بیشتر است و نمیتوان به صورت مستقل دما را در فضاهای مختلف کنترل کرد؛ این امکان در سیستم وی آر اف وجود دارد. موضوع مهم دیگر اینکه نصب کولر گازی اسپلیت گرین در ساختمانهای با تعداد واحد و متراژ بالا به دلیل نیاز به استفاده از یونیتهای داخلی و خارجی متعدد امری دشوارتر خواهد بود. بنابراین بهتر است در ساختمانهای بزرگ از سیستم VRF گرین استفاده شود.
اگر موضوع بودجه پروژه به عنوان یک پارامتر مهم در نظر گرفته شود، قیمت و هزینه اجرا کولر گازی اسپلیت مناسب تر خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر و راهنماییهای تخصصی در ارتباط با مقایسه vrf و اسپیلت برای پروژه ساختمانی شما، میتوانید با کارشناسان با تجربه گروه آوش در ارتباط باشید.